VISJONEN: Langt fram, men høyst realistisk, slik ser visjonærene for seg Fjordbyen Øst.

Eiendoms-milliardærene møtes i Gilhusbukta

Mangemilliardær Ivar Tollefsen er foreløpig sistemann av landets private eiendomselite som rykker inn i Gilhusbukta og sikrer seg nabotomt til Rune Gjelsten og Bakke Leiligheter.

Publisert Sist oppdatert

LIER: Eiendomskapital Buskerud er nå blitt enige med det Fredensborg Bolig om å selge det tidligere Gilhus Bruk. Det er den profilerte eiendomsmilliardæren Ivar Tollefsen som sammen med Tollef Svenkerud eier Fredensborg Bolig.

Det er en helt sentral tomt innerst i Gilhusbukta og huser i dag firmaet AutoMateriell, som er stor leverandør av bilutstyr.

Til DRM24 sier medeier og styreleder Tollef Svenkerud i Fredensborg Bolig:

- Fredensborg Bolig kjøper den 13 mål stor tomten i Gilhusbukta i Lier. I dag benyttes eiendommen Gilhusveien 5-7 til kontor, lager og logistikk. Eiendommen er en del av Fjordbyen, et politisk samarbeid mellom Lier og Drammen, om utvikling av et attraktivt byområde på Lierstranda og Brakerøya. Området planlegges bygd ut med 2500 boliger. Det er planlagt en total transformering fra industri- og næringsområde til et urbant og bærekraftig byområde som knytter sammen land og sjø.

Milliardær Tollefsen sikrer seg på en sentral tomt i det gamle Gilhusbukta, eiendommen Gilhus Bruk midt på bildet der Automateriell i dag holder til.

Milliardene ruller

Eiendommen Gilhusveien 5-7 eies av Eiendomskapital Buskerud AS. Dette er et forholdsvis ukjente selskap med utspring i Møre Electric Group/Møre Trafo i Møre og Romsdal, med personer i Rieve-familien som eiere.

Kjøperne, Fredensborg Bolig, eies 50 prosent av eiendomsmilliardær og Fargerike-eventyrer Ivar Tollefsens Fredensborg. Sammen med Tollef Svenkerud har Tollefsen bygget opp Fredensborg Bolig til å bli et av de ledende eiendomsutviklingsselskapene i Norge, og selskapet har delt eierskap mellom Tollefsen og Svenkerud.

Tollefsens andel inngår i investeringsselskapet Fredensborg – et konsern som kan vise til en betydelig vekst de siste årene. Ikke minst gjennom Heimstaden Bostad hvor Fredensborg har en stor og kontrollerende eierpost. Dette selskapet kjøpte i fjor høst eiendomsselskapet Akelius' tyske, svenske og danske eiendomsportefølje for mer enn 91 milliarder kroner.

Fjordbyen er et gigangprosjekt som vil strekke seg over tiår. Milliardær Tollefsen har nå sikret en 13 mål stor tomt øst i Gilhusbukta, her merket med rødt.

De eksakte verdiene på eiendommene som de siste årene er omsatt i Gilhusbukta/Fjordbyen, er foreløpig ikke kjent. Men etter det DRM24 erfarer ligger tomteprisene på mellom 6-10 millioner kroner per mål. Det betyr at takstameteret for deltagerne tomtegaloppen løper kjapt. Men de som nå rykker inn har vært ute en vinternatt før, og har tro på prosjektet og finansielle muskler. Tross kjempebeløp ligger tomteprisene tross alt under prisnivået i Oslo.

Det blir spennende å se hvor prisleiet for Gilhusbukta Sjøgrunn etter hvert vil ligge. Det er et kjempeområde med en oversiktlig eierstruktur, hvor alle eierne ikke nødvendigvis ønsker å være med videre når nytt land skal bebygges. Og det området har en minst like attraktiv beliggenhet som innerst i bukta.

Gilhusbukta Sjøgrunn fylles opp sakte men sikkert og gir nytt land.
Powered by Labrador CMS