NORDLYS: Her sett fra Knive mot Drammen og Lier.
NORDLYS: Her sett fra Knive mot Drammen og Lier.

Flott nordlys over Drammen

De som var ute og tok seg en titt mot stjernehimmelen natt til lørdag fikk med seg et imponerende show.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: En innsender har sendt DRM24 bilder fra nordlyset som preget nattehimmelen, og det er også rapportert om nordlys flere andre steder på Østlandet.

FAKTA OM NORDLYS

Aurora polaris (norsk: polarlys) er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladete partikler mot Jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Elektronene i gassene eksiteres, og gir ut energi i form av elektromagnetisk stråling.

Polarlyset befinner seg i en høyde på mellom 90 og over 500 km over bakken. Fenomenet kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt de magnetiske polene. Polarlys viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke, fra mørkeblå innom grønn og gul, til rød og oransje. Polarlyset, eller aurora polaris som finner sted på den nordlige halvkule kalles aurora borealis («morgenrøden i nord») eller nordlys, mens det på den sørlige halvkule kalles aurora australis eller sørlys.

Norge deltar aktivt i internasjonal nordlysforskning, blant annet gjennom Andøya Space Center. Fenomenet har blitt observert og fotografert fra bakkenivå så langt sør i Norge som i Kristiansand, tidvis også i Storbritannia og på det europeiske kontinentet. Nordlysovalen er det området i atmosfæren der nordlyset forekommer. Det er i dette området de ladde partiklene treffer jordatmosfæren og avgir energi i kollisjon med molekyler og atomer i atmosfæren. Nordlysovalen har forskjellig plassering om natta og om dagen. Om natta er nordlysovalen rett over Nord-Norge.

KILDE: WIKIPEDIA

Powered by Labrador CMS