TATT AV VINDEN: Veisperringene ved Landfalløybrua hadde blåst ned søndag ettermiddag.
TATT AV VINDEN: Veisperringene ved Landfalløybrua hadde blåst ned søndag ettermiddag.

- Forventer langt flere skader det neste døgnet

Skader for millioner av kroner etter uværet søndag.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/NORGE: Frem til klokken 15.00 søndag opplyser forsikringsselskapet Tryg Forsikring at de har registrert over 100 skadesaker som følge av uværet som har herjet i Sør-Norge.

- Skadekostnadene hittil estimeres til vel 4 millioner kroner, og man forventer langt flere skader det neste døgnet, uttaler selskapet.

– Vi forventer langt flere skader i løpet av søndag og mandag ettersom det er meldt mer nedbør og vind i dag og i morgen. I tillegg får også deler av Nord-Norge kjenne på uværet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.


– Hittil har vi registrert mest vannskader i private boliger der det har vært store nedbørsmengder. Noen er rammet av flom, andre av avløp som har gått tett. De fleste skadene er i kystområdet langs Oslofjorden, uttaler selskapet.

LES OGSÅ: Regnet høljer ned - vannet stiger

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">MYE VANN: </span>Her fra Landfalløya søndag ettermiddag</span>
MYE VANN: Her fra Landfalløya søndag ettermiddag

Meldt mye regn

NVE har utstedt oransje farevarsel for flom for deler av Østlandet søndag til mandag, og det er gult farevarsel en rekke steder for vind og nedbør, flom og jordras. Meteorologene advarer om 50 til 70 millimeter nedbør østafjells fra søndag til mandag.

– Det er allerede tendenser til flom og oversvømmelser ved en rekke vassdrag og elver på Østlandet, og med så mye nedbør i vente vil mange hus og boliger fort være truet av oversvømmelse og vanninntrenging det neste døgnet. Vi oppfordrer alle som bor i utsatte områder å se til at vannet kan renne vekk fra boligen, samt eventuelt forsøke å begrense vannskader i hus og kjellere ved å flytte verdisaker opp i høyden, sier han.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">INNSJØ I VEIEN:</span> Veimannskapene har kjørt skytteltrafikk for å stake opp tette sluk som ikke greier å ta unna vannet søndag. Her fra Gamle Riksvei i Solbergelva.</span>
INNSJØ I VEIEN: Veimannskapene har kjørt skytteltrafikk for å stake opp tette sluk som ikke greier å ta unna vannet søndag. Her fra Gamle Riksvei i Solbergelva.

Forventer båt- og bilskader

Tryg estimerer skadekostnadene hittil til vel 4 millioner kroner.

– Så vet vi av erfaring at det vil komme inn langt flere skader i dagene som kommer, når skadeomfanget blir mer synlig. I tillegg kan eiere være bortreist eller ikke tilstede ved skadestedet, noe som også forsinker oversikten over skadeomfanget. Vi må også forvente noen båt- og bilskader, sier Brandeggen.

Flomskader på bygninger dekkes normalt av forsikringen så lenge bygget er brannforsikret. Blir kjøretøy skadet av flomvann dekkes det av bilens egen kaskoforsikring.

Erstatningene øker

Erstatningene etter naturskade og ikke minst vannskader øker hvert eneste år. Det er utbetalt over 24 milliarder kroner i erstatning til værskader i Norge de ti siste årene, ifølge tall fra Finans Norge.

De største kostnadene er knyttet til tusenvis av bygninger som får vannskader på grunn av økende nedbørsmengder. Vannet havner ofte i kjellere fordi kapasiteten i avløpsnettet samt vassdrag, elver og bekker ikke er stor nok.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">MYE VIND:</span> Her fra Landfalløybrua.</span>
MYE VIND: Her fra Landfalløybrua.
Powered by Labrador CMS