Kaldeste november siden 2010

November følger oktober som langt kaldere enn normalt, og endte hele 3,5 grader under normalen. 

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Kjølige luftmasser fra nord for skylda for den iskalde november-måneden, og laveste minimumstemperaturen var -31,8 grader målt 14. november i Kautokeino.

I Drammen har det vært sammenhengende minusgrader siden 13. november, og vi noterte oss 11 minusgrader allerede 18. november.

Årets november er den 13. kaldeste i måleserien som går tilbake til 1900. I det meste av landet var det «Kaldt» eller «Svært kaldt». I deler av Trøndelag og Nordland var november «Ekstremt kald». For landet som helhet endte måneden 3,5 grader under normalen.

Globalt ligger november an til å bli den sjette måneden på rad med rekordhøye temperaturer, med ekstremt høy margin, ifølge Meteorologisk Institutt - en mager trøst for frosne nordmenn.

Kjøligere luftmasser fra nord

På denne tiden av året har det mye å si hvor vinden kommer fra. Kommer vinden fra vest over havet, tar den med seg mild og fuktig luft. Kommer vinden fra øst og nordøst får vi kaldt og tørt vær.

– I november har lavtrykkene i hovedsak beveget seg sør for Skandinavia. Det har gjort at vi har fått vind fra øst med kaldt og tørt vær, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Akkurat hvorfor dette skjedde i november er vanskelig å si, men det er naturlig å tro at isutbredelsen i Arktis spiller en rolle, forklarer Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

– Når det er så lite is i Arktis som nå, så er det klart at det har konsekvenser globalt. Lite sjøis fører til at det blir mindre kontrast mellom temperaturene i ekvator og polområdene, som igjen kan påvirke hvordan luftmassene beveger seg, sier Hygen.

Akkurat nå er utbredelsen av sjøis i Arktis den 8. laveste siden 1978. Det er mindre is enn vanlig i kystområdene nord for Canada og Alaska, i Barentshavet og østlige Karahavet. I Grønlandshavet er det uvanlig mye is for tiden. 

Powered by Labrador CMS