GALTERUD SKOLE TORSDAG: Her begynner brannvesenet å bli godt kjent i gangene.
GALTERUD SKOLE TORSDAG: Her begynner brannvesenet å bli godt kjent i gangene.

Drammensskolen ligner «en brannruin»: Elendig eierskap fra Drammen kommune

KOMMENTAR: Rektor Simon Jara roper nå etter hjelp fra politikerne, men foreløpig ser det ut til at flertallspartiene i kommunestyret lider av en total handlingslammelse.

Publisert Sist oppdatert

Igjen er det full fyr på Galterud og Fjell. Påtenning av søppelcontainere på og ved Galterud skole er blitt dagligdags. Verken politi, brannvesen eller skoleledelsen har klart å ta de elevene som står bak disse livsfarlige branntilløpene. Heldigvis har ikke noen av ildspåtenningene til nå ført til alvorlige skader, men det er jo bare et tidsspørsmål før store materielle skader, eller det som verre er, menneskeliv kan gå tapt dersom disse ugjerningene får fortsette.

At det synes som om det er elever ved Galterud skole som står bak ugjerningene, gjør sakene bare enda mer alvorlig.

Bydelen Galterud/Fjell sliter allerede med et dårlig rykte, og de ugjerningene som nå skjer vil lett kunne misbrukes av folk som ønsker å holde live i slike rykter. Vi må ikke glemme at det faktisk har vært ildspåtennelser i andre bydeler i Drammen i den siste tiden også.

Og det fører meg over til mitt hovedpoeng. Det vi nå ser ved Galterud skole, er dessverre etter min mening bare et symptom på den generelle dårlige tilstanden i drammensskolene. Drammen kommune, både skoleadministrasjonen og det politiske flertallet, har i de siste fire årene vært elendige skoleeiere.

Dette er ikke noen unnskyldning for de enkeltelevene som står bak de uhyggelige ildspåsettelsene på Galterud, men en påminnelse om hvordan det kan gå når verken de ansvarlige politikerne eller kommunedirektøren ser ut til å ta alvoret inn over seg.

Innbyggerne i Drammen, og kanskje særlig beboerne på Galterud/Fjell, fortjener nå handling og åpenhet om problemene i drammensskolen i stedet for tåkeprat og ansvarsfraskrivelse.


Rektor Simon Jara roper nå etter hjelp fra politikerne, men foreløpig ser det ut til at flertallspartiene i kommunestyret lider av en total handlingslammelse. Selv med en tidligere skoleleder i ordførerstolen er det full handlingslammelse.

Mangel på kraftfull opposisjon er også fremtredenen i saker om drammensskolen, selv om Høyre og FrP forsøkte seg litt forsiktig i siste møtet i Hovedutvalget for skole og utdanning. Det er ikke lenge siden vi opplevde den sammen veike holdningen fra skoleledelsen når det gjaldt striden om delt svømmeundervisning ved Marienlyst skole.

Hovedverneombudet har i sterke ordelag advart mot vold og trusler både mot elever og ansatte. Kommunaldirektør Thomas Larsen Sola vister hver gang en utrolig mangel på ledelse og handlekraft. Dårlig eierskap fører naturligvis til et dårlig sluttprodukt i en hver bedrift/skole. Når det gjelder drammensskolen sier kommunaldirektør Larsen Sola til og med at det ikke står på ressurser eller pengemangel.

Mitt spørsmål er da; Hva i all verden hindrer kommunaldirektøren og flerstallpolitikerne å gjøre noe med alle problemene i drammensskolen? Tåkesvar som «igangsettelse av et prosjekt som skal skape en god kultur», eller en «arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal håndtere utagerende atferd i skolen» løser ingen verdens ting.

Rektor Simon E. Jara i samtale med brannvesen og politi etter brannen på Galterud torsdag.
Rektor Simon E. Jara i samtale med brannvesen og politi etter brannen på Galterud torsdag.

Innbyggerne i Drammen, og kanskje særlig beboerne på Galterud/Fjell, fortjener nå handling og åpenhet om problemene i drammensskolen i stedet for tåkeprat og ansvarsfraskrivelse.

Det er ikke lenge siden fremtredende drammenspolitikere og andre meningsbærere, slo seg på brystet og sa at Drammen skulle ha landets beste skole. Jeg er fristet til nå, uten å bli for flåsete, å si at drammensskolen nærmest ligner «en brannruin».

Powered by Labrador CMS