MØTTE ELEVENE: Leder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug med Lavrans Kierulf og Jon Helgheim i skolegården på Galterud rett ved torsdagens brannsted.

Listhaug besøkte Galterud:
- Har gått alt for langt

Hun vil ha flere virkemidler for å få tilbake kontrollen over klasserommet og en trygg hverdag for elever og ansatte. - Vi frykter liv kan gå tapt om ikke resten av de politiske partiene våkner, var beskjeden fra Frp-lederen.

Publisert Sist oppdatert

FJELL: Etter alle ildspåsettelsene og uroen som har preget Galterud ungdomsskole den siste tiden, kom fredag Frp-leder Sylvi Listhaug på besøk til skolen for å få høre mer om utfordringene som preger skolehverdagen.

Sammen med lokale Jon Helgheim og Lavrans Kierulf fra Drammen Frp ble hun tatt imot av rektor Simon E. Jara, og det var en åpen og ærlig rektor som satte seg ned i et times langt møte med Frp-delegasjonen.

- Det var et godt møte og jeg vil berømme rektor for hans oppriktighet og at han sier rett ut hvor skoen trykker. Vi fikk blant annet høre at det er et kulturproblem ved skolen hvor vitner ikke tør stå frem ved kriminelle handlinger av frykt for represalier, sier Lavrans Kierulf til DRM24.

Han mener det er lettere for politikerne å kunne finne løsninger når man har en felles forståelse av virkeligheten.

- Det er ingen tvil om at man nå må av med silkehanskene, ansvarliggjøre foreldre og jobbe enda tettere med politiet, sier Kierulf (bildet).

- Må gi lærerne mer makt

Rektor Simon Jara i samtale med Frp's Lavrans Kierulf.

Partileder Sylvi Listhaug uttaler til DRM24 at Frp først og fremst ønsker å gi lærerne mer makt og myndighet for å få tilbake kontrollen i klasserommet.

- Det er forferdelig å høre hvordan tilstanden er her, både for lærere og elever med branntilløp, vold og trusler. Det er viktig å få på plass flere virkemidler for at læreren kan være sjef i klasserommet, det betyr myndighet til å kunne beskytte seg selv og medelever hvis det er en del elever som er utagerende og farlige. Det er uakseptabelt at 1 av 4 grunnskolelærere i dag opplever vold og trusler, sier Listhaug.

Og legger til:

- Vi er redde for at liv kan tapt om ikke resten av de politiske partiene våkner. Vi har fremmet forslag om dette i stortinget og blitt nedstemt. Foreldre må også på banen og ansvarliggjøres, all vold og trusler som er krimialitet må politianmeldes, sier Listhaug.

POLITIESKORTE: Frp-leder Sylvi Listhaug på vei inn på Galterud skole.

Hun mener også at politiet må følge opp unge lovbrytere i skolen på en tydeligere måte.

- Selv om de er under den straffbare lavalder. Får det ingen konsekvenser kan man jo bare tenke seg hvordan det blir om ti år når de blir voksne. Det er ingen menneskerett å sabotere for andre, men det skal være en menneskerett for alle å være trygge på skolen, og da må vi ha tiltak som sikrer det, sier Listhaug.

- Hva tenker du om kameraovervåking slik som nå er aktuelt på Galterud?

- Jeg skjønner godt at rektor ønsker det, og det sier litt om hvor langt det har gått.

- Det har gått for langt her?

- Ja, og nå må resten av de politiske partiene våkne og innse at vi har et stort problem i norsk skole. Inntrykket er at dette har pågått lenge i Drammen, men at lærere og skoleledelse ikke har turt å si ifra. Nå har det gått så langt at de gjør det, men slike ting må det være åpenhet om, og det burde det vært på et langt tidligere tidspunkt. Det gjelder ikke bare her, men mange steder. Jeg frykter for rekrutteringen til læreryrket, sier Listhaug.

Rektor Simon E. Jara og Sylvi Listhaug i samtale på Galterud ungdomsskole fredag.

Jara: - Opplever full tillit

Rektor Simon Jara forteller til DRM24 at han har fått økonomisk handlefrihet fra administrasjonen i Drammen kommune til å gjøre det han mener trengs utifra omstendighetene.

- Det er viktig å få frem at jeg ikke står i denne kampen alene, sier Jara.

- Du føler at problematikken også fra kommuneadministrasjonen har blitt tatt på alvor?

- Absolutt.

Han forteller at han i møtet med Listhaug snakket mye om håndtverk og ikke så mye om politikk.

- Om hvilke tiltak som trengs for å addressere utfordringene, sier Jara.

- Har du noe budskap og behov å melde inn til politikerne i Drammen?

- Vi må sammen se på hvordan vi kan gjøre tiltak når vi melder inn de bekymringene vi har. Dette er ingen quick fix, vi må finne ut hva som er behovet og sette kloke hoder sammen for å finne løsningene. Jeg ser ikke noe behov for lovendringer, men å finne ut hvordan vi møter barn og unge fra de er små, og hvordan vi jobber med lærerne i drammensskolen. Sånne prosjekter tar tid, men det er også derfor jeg jobber i drammensskolen, sier Jara.

Powered by Labrador CMS