SLITER I BLÅ MOTVIND: Ordfører Monica Myrvold-Berg (Ap) må på offensiven etter å ha tapt politisk terreng lokalt, om hun skal demme opp for grusomme nasjonale målinger hvor Høyre nå er over dobbelt så store som Ap, skriver DRM24's kommentator.

Ballen ligger hos Arbeiderpartiet etter Høyre-initiativ i Drammen

Velgerne vil ha konkrete politiske svar. De vil vite hva Arbeiderpartiet og ordføreren står for i de enkelte sakene.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Med under 10 måneder igjen til kommune- og fylkestingsvalget neste år begynner alle partiene nå å gjøre seg klare for den lange valgkampen. I det gjenoppståtte Buskerud fylke ser det i følge valgforsker Svein Tore Marthinsen ut til å gå mot et comeback for tidligere drammensordfører Tore O. Hansen og hans blå gjeng.

I følge valgforskeren vil det også kunne skje et skifte i det politiske flertallet i Drammen, og da vil i tilfelle Høyres Kjell Arne Hermansen være den soleklare favoritten til å overta ordførervervet. La meg imidlertid understreke at snaue 10 måneder i politikken er som en evighet. Det kan skje enormt mye på den tiden, og av erfaring vet vi at meningsmålinger kan skifte meget raskt, særlig i den usikre tiden vi alle er inne i nå både nasjonalt og internasjonalt.

Likevel er det noen interessante trekk som har kommet tydeligere til syne i drammenpolitikken i de siste par månedene. Jeg har særlig lagt merke til den økte synligheten og tydeligheten som Høyres ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen har vist i flere saker.

Dette kan tyde på at Hermansen har brukt tiden etter nominasjonen i Drammen Høyre godt internt, slik at den uroen som var omkring hans kandidatur, nå mer eller mindre er borte. En uro som først og fremst gikk på at Hermansen bare var opptatt av penger og budsjetter og at han var lite kjent. Det ser nå ut til at Hermansen både har fått rollen, og ikke minst tatt rollen, som den soleklare ordførerkandidaten.

Hans raske og tydelige nei til rådmannens forslag
om salg av Killingen, hans klare avstandstakende til administrasjonens vedtak om å avslutte fruktsamarbeidet med Sørvangen, samt overkjøring av rådmannen, riktignok sammen med Arbeiderpartiet, når det gjelder utbyggingen av Aass bryggeri, viser en bredere og mer offensiv ordførerkandidat enn inntrykket har vært til nå.

Det ser nå ut til at Hermansen både har fått rollen, og ikke minst tatt rollen, som den soleklare ordførerkandidaten.


Spørsmålet er hva Arbeiderpartiet og Monica Myrvold-Berg har tenkt å møte dette med? Det nytter i hvert fall ikke bare å stå frem hver gang det er en snor å klippe eller å åpne et nytt kommunalt tiltak. Velgerne vil ha konkrete politiske svar. De vil vite hva Arbeiderpartiet og ordføreren står for i de enkelte sakene.

Ordføreren skal riktignok være ordfører for alle. Kanskje drømmer Monica Myrvold-Berg og Arbeiderpartiet om at hun skal bli en slags «godmodig upolitisk borgermestertype» som velgerne flokker seg rundt. Det tar imidlertid lang tid å bygge opp et slikt image, om det i det hele tatt er mulig. Og grunnmuren i et slikt byggverk er i alle tilfeller først å vise frem sine politiske standpunkter. Delta i politiske debatter om de viktige spørsmålene i kommunen for å høre, se og forstå innbyggerne.

Vi har sett mange merkverdige krumspring og rariteter, særlig fra de små partiene og deres representanter i kommunestyret i inneværende periode. Det foreløpig siste forslaget, nå i høst, fra Venstres Hermann Ekle Lund og Senterpartiets Simon Nordanger om å trekke tilbake to millioner, som er tildelt Konnerud idrettslag i støtte til et nytt anleggsprosjekt, føyer seg inn i rekken av «hva gjør vi ikke for å få oppslag-tanken».

De to millionene er vedtatt med et klart flertall i bystyret, etter at både Arbeiderpartiet og Høyre fikk sterk kritikk og beklaget at de ikke hadde involvert og forankret saken i Drammen Idrettsråd på en god nok måte. Det var helt legitimt å gi Høyre og Arbeiderpartiet et smekk over fingrene for fremgangsmåten i denne saken. Hvorfor Venstre og Senterpartiet nå finner grunn til å ta saken opp igjen i hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet, og samtidig sier rett ut at de også ønsker å gi Konnerud Idrettslag og deres medlemmer/tillitsvalgte/frivillige den samme smekken over fingrene, er imidlertid ubegripelig.

På alle andre områder i samfunnet blir det oppfordret til bedre og nærmere kontakt mellom politikere og innbyggere/velgere. Særlig Venstre hyller mangfold og åpenhet, men hyllesten lyder litt hul når partiet i denne saken fremstår som om man bare er opptatt av det mangfoldet og den åpenheten partiet selv liker best. Å gi Drammens største idrettslag og deres tillitsvalget kjeft og en smekk over fingrene fordi de bare gjør jobben sin overfor politikerne, er noe vi svært sjelden opplever.

Hvorfor er denne saken verdt å nevne i samme åndedrag som vi snakker om hvilke flertall og hvem som eventuelt skal bli ordfører i Drammen etter valget i 2023? Jo, fordi Venstres Hermann Ekle Lund har utpekt seg selv til ordførerkandidat.

Det styrker ikke hans eget ordførerkandidatur å skjelle ut en hel bydel i Drammen, samt ikke skjønne, eller ikke vil skjønne, de enkleste reglene i kommunalt styre: At et vedtak som er fattet i kommunestyret ikke kan gjøres om i et hovedutvalg, men i tilfelle må behandles på nytt i kommunestyret.

For i orden skyld. Undertegnede er født, oppvokst og bor på Konnerud, og er mening medlem av Konnerud Idrettslag.

Powered by Labrador CMS