UTESERVERING OG ALLSANG: Her fra Heidi's Bier Bar på Bragernes. Utestedets konsept baserer seg i stor grad på takterassen. Det kan det bli slutt på om kommunen vedtar det nye regelverket.
UTESERVERING OG ALLSANG: Her fra Heidi's Bier Bar på Bragernes. Utestedets konsept baserer seg i stor grad på takterassen. Det kan det bli slutt på om kommunen vedtar det nye regelverket.

Utesteder frykter næringsforbud om «desibel-vedtak» blir stående

Formannskapet har vedtatt en utendørs støygrense for serveringssteder i Drammen. Det høster kraftige reaksjoner før saken skal opp i kommunestyret denne uka.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: I dag er det nemlig bare innendørs at serveringsstedene er omfattet av regelverk med tanke på støy og skjenking.

Om man ønsker å spille musikk utendørs, er det i utgangspunktet søknadspliktig. For å slippe dette byråkratiet og unødvendige nabokonflikter, var hensikten med saken at det ikke lenger skal være søknadspliktig så lenge man holder seg under et visst lydnivå. Og dette er stridens kjerne.

Mens rådmannens innstilling til vedtak var 65 desibel, endte formannskapet opp med å vedta 71 desibel - som er i øvre sjiktet av samtalevolum. Tanken er at lydnivået skal være å anse som bakgrunnsmusikk, mens konserter og annet som medfører høyt volum fortsatt vil være søknadspliktig.

Vil bety kroken på døra for mange konsepter

Som kjent er det mange utesteder med ulike konsepter og profiler i Drammen sentrum som helt eller delvis har gjester på utendørsplasser i sommerhalvåret.

Et eksempel er Dickens, med takterasse, et annet er Heidis Bier Bar. Et tredje er Pavarotti, som også tidligere har vært gjennom en kamp mot naboklager og kommunalt byråkrati som følge av støy fra livemusikk i helgene.

Tilbakemeldingene fra bransjen er unisone - 71 desibel vil være vanskelig å overholde der folk samles om noen finner frem støymåleren. For enkelte blir det i praksis et næringsforbud.

- Aldri vært borte i tilsvarende

Regionsjef Morten Malmo ved Heidi's Bier Bar er klar på hva en slik desibelgrense vil bety for utestedet, som har åpen takterasse med allsang.

- Det er første gang jeg hører om noe sånt. Det vanlige er jo at det gjøres støymålinger fra folks leiligheter, og ikke at man måler lydnivået fra kilden. Det betyr i praksis at det kan være helt stille der støyen ville vært sjenerende, og spiller ingen rolle om man gjør støyreduserende tiltak, sier Malmo.

Han påpeker at 71 desibel er lavere enn typisk trafikkstøy.

- Legger man lista lavere enn det ender man til slutt opp med å måtte be gjestene dempe munnbruken. Hva støyen kommer fra så lenge den er under en grense må være helt irrelevant for andre i nærområdet. Hvordan man har kommet frem til denne grensen er ihvertfall ikke på grunnlag av forskning, sier Malmo.

Han er klar på at Drammen med en slik regel vil ende opp med et dårligere kulturtilbud.

- Det er ikke heldig. Man tiltrekker seg ikke akkurat yngre mennesker på denne måten. Det virker veldig spesielt at Drammen har tenkt å innføre særegne regler ingen andre byer har.

For Heidis Bier Bar i Engene vil man ikke lenger kunne bruke 2. etasje med takterrassen.

- Det er helt åpenbart. Vi mister halvparten av arealet vårt. Jeg vil be politikerne tenke seg om og ta en runde til, sier Malmo.

- Skaper forvirring

Petter Kittelsen, involvert på eiersiden og i driften av både puben Dickens og nattklubben/restauranten Kawa, støtter Malmo i at lydnivået synes å være for lavt.

I tillegg mener han det er flere andre uklarheter som skaper forvirring.

- Skal dette gjelde hele døgnet eller bare etter klokken 23.00? Vi har innimellom livemusikk på takterassen, men dette avsluttes innen klokken 23.00 av hensyn til naboene, trekker Kittelsen frem som et eksempel.

Han mener ikke Kawa omfattes av regelen, ettersom Kittelsen ikke oppfatter det som et utendørsområde selv om Pergolaen kan fjerne tak og vegger.

- Et gjenferd av dårlige politiske beslutninger

Herman Ekle Lund (V) reagerer på behandlingen av saken i formannskapet, og utredningen som følger den.

- Store deler av det rådmannen hadde fått i bestilling å utrede, var ikke der. At man synser seg frem til hvor desibelgrensa bør ligge, stikk i strid med høringsuttalelsen fra Norske Konsertarrangører, og samtidig vedtar at lydnivået skal tilpasses naboer, er et gjenferd av veldig dårlige politiske beslutninger i liknende saker.

Han viser til Pavarotti-saken fra flere år tilbake, som førte til at utestedet var nær ved å måtte stenge.

- Hvis politikerne sier selv at de ikke har peiling, som det ble sagt i formannskapsmøtet, må de heller ikke lage egne, lokale regler. Det gjør bare vondt verre, og ikke minst vanskeligere å tiltrekke seg denne typen næringsliv siden kommunen blir oppfattet som politisk ustabil i forhold til regelverk, sier Ekle Lund.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">IKKE IMPONERT: </span>Venstres gruppeleder Herman Ekle Lund frykter at vilkårene for å drive serveringssted i Drammen blir så firkantet at flere må gi opp.</span>
IKKE IMPONERT: Venstres gruppeleder Herman Ekle Lund frykter at vilkårene for å drive serveringssted i Drammen blir så firkantet at flere må gi opp.

Krever felles regelverk

Venstres gruppeleder har tidligere stått på barrikadene for utelivsbransjens rettigheter, og påpeker viktigheten av at norske byer bruker samme regelverk og ikke synser seg frem til lokale varianter basert på skjønn.

- Jeg vil ikke mene noe om hvilket desibelnivå som er riktig. Det må utvikles en ny veileder med støynivåer som er anerkjent av både kultur, uteliv og helsemyndigheter. Frem til da er eksisterende nasjonalt regelverk og anbefalinger, som høringsuttalelsen fra Norske konsertarrangører peker på, det beste vi har, sier Lund.

Et utested som Heidis Bier Bar vil få store problemer med konseptet sitt dersom forslaget vedtas, mener Lund.

- Dette vil treffe Heidis Bier Bar rett i hjertet, og jeg er redd for at de går en dårlig fremtid i møte om vi skal holde på sånn. Så får vi håpe at kommunestyret ikke gjør noe dumt i sluttbehandlingen tirsdag, sier Lund.

Han frykter også at dersom driftsgrunnlaget for utestedene i Engene blir truet, vil fort en annen form for støy ta over gata på nattetid i helgene.


- Engene øst for rådhuset er stengt i helgene fordi det er utelivsvirksomhet i gata med mye folk langs veien. Det er liten grunn til å holde den stengt dersom nattklubbene, altså Heidis og The Box, skulle måtte stenge. Trafikkstøyen og Monte Carlo-kjøringen som da kommer tilbake i gata blir nok vesentlig verre for beboerne enn «støyen» fra takterrassen til Heidis, påpeker Lund.

Powered by Labrador CMS