Forebyggende leder i drammenspolitiet, Geir Oustorp, forteller at Drammen har hatt mange svindel-saker hvor mindreårige svindler mindreårige det siste året.

Ny trend topper ungdoms­kriminaliteten i Drammen

Økonomisk kriminalitet i form av bedragerier over Internett øker mest. Og Drammen skiller seg ut.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: I februar kunne DRM24 melde at Sør-Øst politidistrikts krim-statistikk for 2023 viser en fortsatt økning i ungdomskriminalitet. Og selv om det også for Drammen sin del er en økning i ran og vold i 2023 (91 saker) sammenlignet med det politiet betegner som er rolig år i 2022 (51 saker), er det fortsatt vesentlig færre voldssaker enn pandemi-året 2021 (113 saker).

- Vi ser den samme utviklingen over hele landet, og det er ikke spesielt for Drammen. Vi hadde høye tall rett etter at man åpnet opp igjen etter coronaen, og sliter fortsatt med det jeg kaller corona-generasjonen. En del av tilbakemeldingene fra skolene er at sosialisering har blitt et problem og at endringen i det å være sammen igjen har blitt en utfordring, sier forebyggende leder i drammenspolitiet.

Og legger til:

-  Jeg tror vi kommer til å holde på noen år med disse corona-kullene, og jeg håper vi i samarbeid med kommunen kan håndtere dette på en god måte i sommer,  Geir Oustorp.

Alderen på unge voldsutøvere fortsetter å gå nedover, og blant de som begår vold blant mindreårige i Drammen skiller fortsatt 2007-generasjonen seg ut, det vil si 15-åringer, mens 16-åringene er på andreplass og 14-åringene på 3. plass. Samtidig står jenter nå for omlag en tredjedel av forholdene.

Unge svindler unge over nettet

Det som øker mest er imidlertid mindre alvorlig kriminalitet, og den lokale statistikken for Drammen viser at økonomisk kriminalitet skiller seg klart ut med den markant største økningen i straffesaker for mindreårige.

Fra før pandemien har tallene eksplodert med mer enn en dobling (105 prosent økning) siste år -  og hele 355 prosent økning fra før pandemien. Ifølge Oustorp skyldes det primært en ting: Appen Tise. Problemet skal være ekstra stort i Drammen, av ukjente årsaker. Tilsvarende fenomen i nabokommunene Lier og Øvre Eiker er nesten ikke-eksisterende.

- Dette er på en måte ungdommens finn.no, og handler om bedragerier over internett. Vi ble faktisk kontaktet av selskapet bak appen fordi de fikk så mange henvendelser fra folk som var utsatt for dette i Drammen, sier Oustorp.

Han vil ikke gå så langt som å si at det er et organisert nettverk i Drammen, men at det «nok er noen som har blitt flinkere enn andre på dette her i byen».

- Det handler rett og slett om at man betaler for en vare man ikke får. Folk vippser eller overfører penger, er kanskje litt skjødesløse eller slurvete, og blir lurt. Det kjøpes og selges mye over appen, sier Oustorp.

Og langt fra alle har altså ærlige hensikter. Drammenspolitiet har etterforsket mange av sakene, og også oppklart en god del, hvor det har vist seg at noen gjengangere går igjen.

Powered by Labrador CMS