- EN SPESIELL BRANN: Brannmester Torgeir Andersen orienterte ordfører Monica Myrvold-Berg om brannforløpet torsdag. Brannvesenet ble tatt på senga over hvordan brannen utviklet seg.

- Overrasket over hvor raskt brannen spredde seg

Trolig er takkonstruksjonen et svakt punkt i mange blokker på Fjell. - Det er ting vi må følge opp og ta tak i, sier brannsjefen i Drammen om at brannen skal ha spredd seg raskt tvers gjennom to skillevegger av mur.

Publisert Sist oppdatert

FJELL: Bor tusenvis av blokkbeboere på Fjell i en brannfelle? Onsdag ble brannvesenet tatt på senga over hvordan brannen utviklet seg videre fra balkongen i hjørneleiligheten i øverste etasje.

- Vi skjønner at mange er bekymret, sier brannsjefen i Drammen om onsdagens storbrann som på kort tid la hele toppetasjen i 25-blokka i ruiner.

MØTTE PRESSEN: Brannsjef Torgeir Andersen og etterforskningsleder Tina Berg i politiet var på Fjell torsdag.

- Takkonstruksjonen en utfordring

Ifølge Torgeir Andersen var takkonstruksjonen en utfordring under slukkearbeidet, og forklaringen på hvorfor brannen utviklet seg i ekspressfart.

- Dette er et tak med isolasjon, hulrom i midten og takpapp over. Brannen utviklet seg inne i dette hulrommet som vi ikke fikk tilgang til å slukke, og da utvikler det seg mye energi som blir utløst på kort tid, sier Andersen.

I tillegg til mye brennbart materiale med gammelt trevirke og luft som satte fart på flammene, så det ut til at skilleveggene i mur som deler opp blokka i flere segmenter til opp over taket, hadde meget begrenset effekt. Dermed kunne brannen spre seg hurtig gjennom taket og ned i leilighetene i øverste etasje.

- Vi registrerte at det brannen gikk mer eller mindre rett igjennom skilleveggene og ble overrasket over det, kommenterer Andersen.

Han kan ikke svare på om skilleveggene det er snakk om brannskillevegger som skal stå imot brann, eller om det er en skillevegg med et annet formål.

UTBRENT: Brannen spredde seg hurtig fra hjørneleiligheten ytterst til høyre, og videre gjennom to skillevegger av mur.

- Vil følge opp i ettertid

Akkurat dette punktet er noe brannvesenet vil se på i etterkant.

- Det er flere blokker på Fjell som har samme type takkonstruksjon, og det er noe vi må se på og ta tak i, sier Andersen.

Han understreker at brannsikkerheten er i henhold til datidens byggekrav og brannforskrifter. Da blokkene på Fjell ble reist på slutten av 60- og begynnelsen av 70-tallet, hadde man ikke de samme kravene til brannskillevegger på loft og tak som man har i dag.

I utgangspunktet blir bygningene forøvrig ansett som relativt brannsikre, da hver leilighet er en isolert betongkonstruksjon med svært liten fare for spredning i alle retninger - med unntak av toppetasjen.

I etasjene under skal det derfor hovedsakelig være vann og røykskader som er problemet. Det var liten risiko for at brannen skulle spre seg nedover i bygget mens det brant.

UTFORDRENDE SLUKKEARBEID: Høyden gjorde ting ekstra utfordrende, ifølge brannvesenet, som hadde tre stigebiler i aksjon i tillegg til mannskaper i innsats inne i bygget.

- Liten sannsynlighet for at det skjer igjen

Brannsjefen mener også at det vil være liten risiko for at det samme skjer igjen. Det begrunner han med historikken og at det er første gang man opplever en brann av denne typen på Fjell.

Etter hva DRM24 erfarer har man imidlertid sett tilsvarende branner i eldre blokkbebyggelse andre steder i landet tidligere.

Personsikkerheten mener allikevel brannvesenet er godt ivaretatt for de som bor i blokkene i bydelen.

- Dette var en en spesiell brann. Sikkerheten er god med tanke på forebyggende alarmsystemer som er koblet direkte til 110-sentralen, sier Andersen.

Alle blokkene på Fjell har fått etterinnstallert slike brannvarslingssystemer som er i henhold til dagens krav, og brannvesenet rykker svært ofte ut til automatiske brannalarmer i bydelen. Dette dreier seg i de aller fleste tilfellene om falsk alarm eller noe røyk i forbindelse med matlaging.

HARDT RAMMET: Tre av fire oppganger er hardt rammet av brannen, kun A-oppgangen lengst unna i bildet ser ut til å ha blitt noenlunde skjermet av brannen, som spredde seg raskt nesten gjennom hele blokkas lengde.
BLOKKBEBYGGELSE: Flere tusen mennesker bor i eldre blokker på Fjell med tilsvarende takkonstruksjon.

Ingen personer ble skadet i brannen på Fjell onsdag. Over 300 personer bor i blokka, og rundt 170 som var hjemme ble evakuert.

Powered by Labrador CMS