MÅ SAMARBEIDE: Til høyre nyslått kommunedirektør Trude Andresen ved siden av nyslått ordfører Kjell Arne Hermansen for første gang denne uka.
MÅ SAMARBEIDE: Til høyre nyslått kommunedirektør Trude Andresen ved siden av nyslått ordfører Kjell Arne Hermansen for første gang denne uka.

Den nye kommune­sjefen: - Ingen tvil om hvem som bestemmer

Kjell Arne Hermansen har varslet at han vil ta tilbake den politiske styringen fra administrasjonen. Den nye kommunedirektøren har ingen planer om å utfordre den ambisjonen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Byens nyslåtte ordfører har tidligere uttalt at administrasjonen i for mange saker har tatt saken i egne hender som følge av uklare politiske signaler i den forrige perioden. Samtidig viste en oppsiktsvekkende undersøkelse gjennomført blant byens politikere at flertallet opplevde at det var rådmannen som i praksis styrte kommunen.

Dette har Hermansen vært krystallklar på at han vil snu opp ned på.

- Det må ikke være tvil om at det er politikerne som bestemmer. Vi må derfor ha et klart skille mellom politikere og administrasjon. Administrasjonen forteller oss hvor mye penger vi har til disposisjon, politikerne bestemmer hvordan vi skal bruke dem. Det er politikerne som har ansvaret, uttalte Hermansen til DRM24 i valgkampen.

Han satt selv i ansettelsesutvalget som innstilte på Trude Andresen på forsommeren, og tiden vil vise hvordan samspillet mellom ordfører, kommunestyre og kommunedirektør utspiller seg.

VIL HA KONTROLLEN: Kjell Arne Hermansen etter å ha inntatt ordførerstolen før første gang i kommunestyresalen tirsdag kveld.
VIL HA KONTROLLEN: Kjell Arne Hermansen etter å ha inntatt ordførerstolen før første gang i kommunestyresalen tirsdag kveld.

Dermed er det ikke bare Hermansen som er ny i ordførerstolen, det er også rådmannen, som nå har fått tittelen kommunedirektør. Hun hadde sitt første kommunestyremøte i et ekstraordinært møte før valget, og er nesten like fersk som Hermansen i jobben etter at forgjenger Elisabeth Enger gikk av med pensjon. Samtidig har Trude Andresen mange års erfaring som rådmann i andre kommuner, deriblant Øvre Eiker.

- Ingen fargelegging fra administrasjonen

Den Lier-bosatte kommunesjefen går til jobben med godt mot etter noen få timer med Hermansen som ny sparringpartner.

- Jeg gleder meg alltid, det gjør jeg uavhengig av hvem som sitter i ordførerstolen. Jeg synes at det samspillet er kjempeviktig, og har erfaring med å finne godt ut av det med forskjellige ordførere. Det skal jeg gjøre med Kjell Arne også, sier Andresen til DRM24.

- Er det noe du tenker at du må håndtere annerledes som følge av maktskiftet i byen
?

- Jeg er veldig opptatt av at hele kommunestyret uavhengig av parti skal ha tillit til oss. Vi skal legge frem saker som er faglig godt fundert, og de skal kunne stole på det vi skriver helt uavhengig av hvordan de tenker politisk, så vi kan ikke fargelegge det vi driver med i administrasjonen avhengig av flertallet i kommunestyret.

Kommunedirektøren ønsker Kjell Arne Hermansen velkommen inn på sitt nye kontor i rådhuset onsdag.
Kommunedirektøren ønsker Kjell Arne Hermansen velkommen inn på sitt nye kontor i rådhuset onsdag.

- Beslutningene tas i kommunestyret

Rådmannen vil ikke kommentere påstandene om en administrasjonsstyrt kommune de siste fire årene, men påpeker at det er ingen tvil som hvem som bestemmer og har det siste ordet fremover.

- Jeg tenker at de kommunene som lykkes best, og dette er det forskning på, det er de som klarer det samspillet mellom politikk og administrasjon. Vi som jobber administrativt, vi vet godt at det er inne i den salen der (peker mot kommunestyresalen) at beslutningene tas

- Så har vi en del delegert ansvar etter kommuneloven, og den innflytelsen har jeg plikt til å bruke som leder av administrasjonen. Men jeg tenker at dersom vi skal få gjort det vi ønsker å få gjort med ambisjonene vi har i Drammen, så må vi jobbe sammen. Det tenker jeg er hele nøkkelen, sier Andresen, som forøvrig snart blir drammenser også på papiret.

- Jeg kjenner jo Drammen godt etter å ha bodd i området i 20 år, men flytter til Nybyen i løpet av høsten, avslører kommunesjefen.

Powered by Labrador CMS