Ordfører Kjell Arne Hermansen (H) og varaordfører Ulf Erik Knudsen (Frp) i forgrunnen, har distansert seg fra den første politiske turbulensen i 2024, mens hovedrolleinnehaverne denne gangen figurerer i bakgrunnen, representert ved politisk redaktør i DT Hege Breen Bakken (t.v.) og Jon Helgheim (Frp).

Nok en politisk pseudodebatt i Drammen. Når får vi en debatt om viktige politiske spørsmål?

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Teaterstykket «Klovner i kamp» er igjen satt opp i bystyresalen i Drammen. Regissører er politisk redaktør i DT og det som nå viser seg å være den reelle lederen for opposisjonen i drammenspolitikken, gruppeleder i Venstre Herman Ekle Lund.

At distriktets største avis sammen med opposisjonen i Drammen bystyre benytter enhver anledning til å undergrave tilliten til det politiske systemet i kommunen er høyst forunderlig og meget foruroligende.

At Arbeiderpartiet, som det største opposisjonspartiet, også nå har abdisert fra å drive politikk og gått over til ren populisme, vitner om et forfall vi ikke har sett maken til i drammenspolitikken.

At Fremskrittspartiets politikere i Drammen benytter enhver sjanse til å fremme sine politiske standpunkter, og at opposisjonen i Drammen benytter enhver anledning til å gjøre Fremskrittspartiet «politisk spedalsk» og dermed tro at dette også vil ramme de tre andre partiene i flertallskonstellasjonen, er begge deler like lite oppsiktsvekkende som at julaften hvert år kommer på 24. desember.

Det oppsiktsvekkende, etter mening, er at opposisjonspartiene ikke er i stand til å ta politiske oppgjør på viktige saker for innbyggerne i Drammen. I stedet for å sette viktige områder som eldreomsorg, ungdomsvold, barnefattigdom, forurensning i sentrum, store økonomiske problemer osv., osv. på dagsordenen, kaster de seg på uttalelser i saker som de tror innbyggerne reagerer sterkt på, men hvor de bommer totalt.

Det opposisjonen her gjør er etter min mening å misbruke lederne i kommunen i sin politiske kamp mot flertallspartiene. Det nærmere seg det jeg vil kalle bøllete

At opposisjonspartiene i Drammen fortsetter sin umodne oppførsel fra tiden i posisjon i forrige kommunestyreperiode, der de til og med fikk en kraftig refs fra sin egen ordfører, er knapt til å tro.

Bakgrunnen for den politiske farsen vi nå ser utspille seg i Drammen er uttalelser fra Fremskrittspartiets Jon Helgheim etter at parkeringssjef Claus Mølbach-Tellefsen snakket om parkeringssituasjonen i byen på initiativ fra Drammenes Tidende. Helgheim uttalte til DT at «det er helt utrolig at en virksomhetsleder i kommunen kan si noe så dumt. Finnes det ingen krav til pålitelighet eller kvalitet på uttalelser fra kommunens byråkrater?»

RØK UKLARE: Fremskrittspartiets Jon Helgheim i diskusjon med politisk redaktør i DT, Hege Breen Bakken

Dette sitatet kaller nå en samlet opposisjon for bølleoppførsel. Med tanke på hva som ble sagt og gjort fra posisjonspartiene i forrige periode er det fristende å spørre om det ikke finnes grenser for politisk opportunisme.

At enhver kommunestyrerepresentant i Drammen må passe på språkbruken sin bør inngå i den daglige tenkningen, det gjelder også Jon Helgheim uttalelse i denne saken, men jeg kan ikke se at hans uttalelse på noen måte fortjener betegnelsen «bølleoppførsel». Ei heller at uttalelsen skal sette ytringsfriheten til de ansatte i Drammen kommune i fare. Såpass må en erfaren toppleder i en så stor kommune som Drammen tåle, og det opposisjonen her gjør er etter min mening å misbruke lederne i kommunen i sin politiske kamp mot flertallspartiene. Det nærmere seg det jeg vil kalle bøllete.

Dette er i tilfelle så langt fra god åpenhet- og ytringskultur som det går an å komme

At ordfører Kjell Arne Hermansen også har klart å rote seg inn i den meningsløse debatten som pågår etter Helgheims uttalelser, er kun hans egen skyld. Heller ikke posisjonen har kommet med noen som helst viktige utspill som berører innbyggerne i Drammen etter at de tiltrådte.

Hermansen har brukt sin første tid som ordfører til å forsøke å etablere seg om en «jovial borgermester» uten å vise politiske klør. I denne misforståttheten av politisk naivitet var han meget raskt ute med å refse Helgheim for sine uttalelser om parkeringssjefen.

Etter å ha snakket med Helgheim har ordføreren nå ombestemt seg. Kanskje har han skjønt at vervet ikke bare er å fremstå som en gallionsfigur, men at det faktisk er politikk han driver med.

Det hadde tatt seg dårlig ut om han som ordfører hadde gått i spissen for å innskrenke de folkevalgte kommunestyrerepresentantenes politiske ytringsfrihet i forhold til erfarne toppledere i Drammen kommune.

At hverken kommunedirektør Trude Andresen, eller hovedverneombud i Drammen Kommune Tina Helena Westman, tydeligvis ønsker en ytrings- og åpenhetskultur på ledernivå i Drammen kommune synes jeg det dessverre går frem av de uttalelsene de har gitt i denne saken. Slik jeg tolker dem mener de at det bare er kommunedirektøren som skal uttale seg om faglige saker i Drammen kommune og at det er helt OK at toppledere i kommunen kvier seg for å uttale seg om sitt fagfelt. Dette er i tilfelle så langt fra god åpenhet- og ytringskultur som det går an å komme.

Mitt håp er at ordfører Kjell Arne Hermansen raskest mulig legger denne pseudodebatten død, og heller sørger for at kommunestyrerepresentantene i Drammen diskuterer de viktige sakene innbyggerne i Drammen er opptatt av.

Powered by Labrador CMS