NAV-ANSATTE I JORDBÆRÅKEREN: Fra venstre Azra Jahic, Knut Svalastog og Ragne Bermingrud var blant 20 «kontorflyktninger».
NAV-ANSATTE I JORDBÆRÅKEREN: Fra venstre Azra Jahic, Knut Svalastog og Ragne Bermingrud var blant 20 «kontorflyktninger».

NAV-ansatte testet jordbærplukking

NAV vil påvirke ungdom til å ta seg sommerjobb på norske gårder. - Responsen er ikke som forventet, og behovet for arbeidskraft er stort.

Publisert Sist oppdatert

LIER/DRAMMEN: Neida, de er verken på «bærtur» eller «helt på jordet» - de er NAV-ansatte som ville teste seg som jordbærplukkere før de guider arbeidssøkende inn på feltet!

De røde og fristende bærene med det latinske navnet Fragaria, medlem av rosefamilien og med 150 arter, er nå midt i modningen. Og de må plukkes, uavhengig av covid 19, norsk plukkevegring, innreiseforbud for ivrige hender, karanteneregler og andre hindringer. Blir fristelsene stående uberørte for lenge blir de ikke lenger fristende, men vender tilbake til jordens kretsløp (les: råtner).

Azra Jahic, avdelingsleder Ungdomsteam NAV i Drammen, har fulgt situasjonen og debatten om nordmenns og arbeidssøkendes forhold til jordbærplukking. Hun ønsket en mer offensiv holdning for rekrutteringen, og mente NAV kunne bidra med å moblisere plukkere.

Derfor lanserte hun ideen om å sende NAV-satte i jordbæråkeren en dag for å få praktisk kunnskap og erfaring for staben som veileder andre inn på jordbæråkrene.

Å gå foran med et godt eksempel

Og i Lier, på en jordbæråker driftet av Egge Gård, der gikk et tyvetalls NAV-satte ut i de grønne forleden. På jakt etter røde fristelser i et grønt hav under en stekende sol.

- Jeg kom på ideen i april mai og hensikten er å gå ut med bl.a. annonsering og gi å NAV-ansatte praktisk erfaring. Vi vil vise ungdom at hvis vi kan, ja da kan også de. Noen ungdom er allerede i arbeide hos Egge og nå har altså et tyvetalls av våre ansatte også fått prøve seg. De har gått foran med et godt eksempel, sier Azra Jahic.

Og før lunsj kunne nybegynnerne i jordbærklassen notere seg for 20 kasser med 12 kurver i hver. Hentet på åkeren og kjørt på kjølelager før videre ferd ut til jordbærelskende kunder.

- Det var min første erfaring som jordbærplukker og det var fint og nyttig å få den erfaringen. Jeg trodde det var om å gjøre å plukke så mye som mulig så fort som mulig. Men det er ikke bare full fart, man må vurdere hvilke bær som kan plukkes og hvilke som må modnes til neste runde, sier NAV-ansatte Ragne Bermingrud.

Positive kontorflyktninger

- En nyttig erfaring og godt å ta med seg når man skal rekruttere andre. Og flott å kunne møte kolleger under andre omstendigheter, sier Knut Svalastog, også han NAV-stab og kontorflykning for en dag.

Også oppdragsgiveren var fornøyd, både med tilviste jordbærplukkere og NAV-staben i åkeren.

- Vi syntes dette var en positiv ting. Det gjør det enklere og sikrere å finne folk som virkelig egner seg for denne type jobb. Den krever mer nøyaktighet og utholdenhet enn mange er klar over. Vi er fornøyd med de NAV har henvist til oss og fortsetter gjerne samarbeidet, sier Gunn-Turi Ådnegard, ansattekontakt og medarbeider i administrasjonen hos Egge gård.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">GIKK UNNA:</span> Noen av kassene med røde fristelser plukket for lunsj. Fra venstre Gunn-Turi Ådnegard fra Egge gård, NAV-nasatte Ragne Berminrud, Knut Svalastog og avdelingsleder Azra Jahic.</span>
GIKK UNNA: Noen av kassene med røde fristelser plukket for lunsj. Fra venstre Gunn-Turi Ådnegard fra Egge gård, NAV-nasatte Ragne Berminrud, Knut Svalastog og avdelingsleder Azra Jahic.
Powered by Labrador CMS