MENINGER: Ståle Sørensen
Uavhengig kommunestyrerepresentant

Politikk ER en popularitetsøvelse

MENINGER: Cathrin Janøy hevder at «politikk ikke er en popularitetsøvelse» og viser til partiets standpunkt i saken om Åskollen skole.

En sak hvor partiet brøt sitt eget partiprogram og en samarbeidserklæring med flere andre partier. Man brøt med sin egen posisjon og krasjlandet mange år med planlegging, høringer og tomtekjøp. Flere titalls millioner kroner i forarbeid kastet ut av vinduet.

Nei slik blir man ikke populær av. Man blir hverken populær blant tilhengere eller motstandere av ny ungdomsskole på Åskollen ved slike handlinger.

Den eneste velgergruppen man appellerer til er en velgergruppe som setter pris på brutte løfter, vingling og søling med offentlige midler. De er som kjent en liten, outrert og marginal velgergruppe ute av stand til å velte stor tue. Men det stopper ikke der.

Janøy har, som det har blitt godt dokumentert i DRM24, også gjort seg kjent blant tilhengerne av Åskollen Ungdomsskole som en politiker som bruker ufyselig debatteknikker mot helt vanlige frivillige innbyggere som kjemper for sin lokale skole.

Det blir man heller ikke populær av. Hverken hos tilhengere eller motstandere av Åskollen Ungdomsskole.

Som en som ledet MDG i Drammen til 8,6% oppslutning og også tidligere har ledet MDG i Drammen til valgresultater godt over landsgjennomsnittet så har jeg et råd til Janøy, om ikke velment, så iallfall et råd for å slå fast mitt poeng:

Politikk ER en popularitetsøvelse. «Popularitetsøvelse» er selvfølgelig et teit navn, men «tillit, støtte og folkelig oppslutning» er et mer dekkende utrykk. Dette oppnår man ved å ikke bryte eget valgprogram, eller sette samarbeidspartnere i forlegenhet, samt hisse på seg begge sider i en sak.

Man oppnår det heller ikke ved hersketeknikker ovenfor vanlige innbyggere som kjemper for sin sak. Eller ufine renkespill for egne posisjoner internt i eget parti eller i kommunestyret.

Man oppnår det ved å stå rakrygget for en sak over tid, snakke sant og ærlig, aldri lyve og forholde seg til politiske meningsmotstandere uten for eksempel å blokkerer disse på sosiale medier.

Min viktigste politiske sak er klimasaken. Å vise handling i klimasaken er avgjørende for vår sivilisasjons overlevelse over tid.

Det er nitrist å se den saken frontes av politikere som ikke forstår helt grunnleggende og elementære elementer i det å skape politisk oppslutning og gjennomslag. Men som tvert imot gang på gang marginaliserer eget parti og sin egen innflytelse gjennom egne handlinger.

Powered by Labrador CMS