ISFRONT: Cathrin Janøy skjelte ut Ståle Sørensen på det groveste i en epost etter arealplandebatten før jul, og truet blant annet med å gå til mediene med ting «å ta han på». Nå er det sistnevnte som går ut med innholdet etter å «ha fått nok».

Nytt Sørensen-drama i kulissene: - Drittsekk. Du er en mobber!

Varaordfører Ståle Sørensen mener at han ble forsøkt truet til taushet av MDG's gruppeleder Cathrin Janøy etter et kraftig oppgjør i vinter. Janøy begrunner språkbruken med at Sørensen ville henge henne ut i et leserinnlegg.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Den offentlige skittentøysvasken i drammenspolitikken nådde et foreløpig høydepunkt i forrige uke da Ståle Sørensen kunne fortelle at Venstre-gruppeleder Herman Ekle Lund forsøkte å sabotere hans nye byliste «Folk i Drammen» ved å ringe rundt til listekandidatene og advare dem mot han som person.

Som kjent har det vært et mildt sagt anstrengt forhold mellom ikke bare Sørensen og Lund, men også Sørensen og Cathrin Janøy. De to tidligere partikollegaene i MDG, som ironisk nok står på samme side i mange saker politisk, har ikke vært på talefot de siste årene etter det mye omtalte bruddet i Miljøpartiet. Men etter årets siste kommunestyremøte i desember i forbindelse med debatten om kommunens arealplan-debatt, smalt det på nytt for alvor.

Da tikket det inn en epost fra Janøys offisielle politikerkonto til Ståle Sørensens politikerkonto, med en ordbruk som ikke akkurat hører hjemme i den parlamentariske ordboka (det er gjengitt et utdrag):

«Hva faen, Ståle Sørensen. Når skal du slutte å terrorisere andre? Du er en mobber! Gå i deg selv og finn noen andre å plage eller evt revurder strategiene dine. Jeg har nok av ting å ta deg på som jeg kan gå ut med i media, hvis det er krig du ønsker.»

Hvorpå Sørensen repliserte:

«Du får også tåle å høre det folk sier bak ryggen din. Jeg sier stort sett det høyt det jeg også sier lavt

Janøy:

«Drittsekk

(Hele epostkorrespondansen er gjengitt nederst i denne saken.)

Fulgte opp replikkutveksling med leserinnlegg

Bakgrunnen var, og dette er bekreftet av både Sørensen og Janøy, et leserinnlegg formulert av Sørensen, som han hadde sendt utvalgte politikere i kommunestyret for å skrive under på. Tematikken gikk på tidsbruk og dagsorden i kommunestyret knyttet til behandling av saker, hvor Janøy ble utpekt som «syndebukk».

Utkastet til leserinnlegget fant etter hvert veien også til Janøy, som også i det samme kommunestyremøtet hadde hørt Sørensen ta et oppgjør med det han kalte for «Sirkus Drammen» fra talerstolen. Her havnet de to i en replikkutveksling og Janøy uttalte følgende:

- Jeg synes Sørensen retter skyts mot helt feil folk, og jeg stusser virkelig over hvorfor han bruker denne viktige saken til å sette opp en front mellom de han er mest enige med i dette rommet.

- Anser det som en trussel

Sørensen sier til DRM24 at han opplever eposten som en klar trussel for å få han til å ikke publisere leserinnlegget. Senere ble en moderert utgave publisert på dt.no.

- Det er jo rimelig heftig å sende en melding hvor man sier at dersom du ikke gjør som jeg sier, blir dette resultatet. Jeg blir ikke skremt, men det er åpenbart intensjonen, sier Sørensen.

Han legger til at han ikke har noe å skjule.

- Jeg har ikke noe å være redd for, sier Sørensen.

- Men hvorfor kommer dette opp igjen akkurat nå i forbindelse med bråket rundt egen valgliste?

- Det er ikke noe timing fra min side utover at jeg har fått litt nok. Neste gang kan det være noen andre det går utover. Jeg har først forsøkt å ta opp saken i formelle organer og løse den sånn, så jeg føler jeg har gjort det riktige, sier Sørensen.

Ifølge Sørensen tok han først opp brevet med partisekretæren i MDG. Derfra skal han ha fått beskjed om å ta det videre med Janøy.

- Så ba jeg henne la meg være i fred. Det er lov å tråkke utti ting, det har jeg selv gjort flere ganger. Men det er også lov å beklage. Her ønsker man imidlertid ikke å skvære opp eller si unnskyld, sier Sørensen.

- Svertekampanje

Han hevder seg over tid utsatt for en regelrett svertekampanje uten hold i virkeligheten.

- Det har kommet beskyldninger mot meg om mobbing og trakassering, uten at jeg noensinne har fått forelagt noen konkrete hendelser. I tillegg blir det sendt beskyldninger og påstander rundt omkring uten at jeg får mulighet til å svare da jeg er blokkert av de det gjelder i alle kanaler. Dette går over stokk og stein, sier Sørensen.

- Men hva i alle dager har har du gjort for å skape et sånt raseri
?

- Det er det jeg gjerne vil vite men aldri har fått svar på. Da er det vanskelig å forholde seg til anklager. Det er ikke som om jeg har antastet noen eller drevet med sjikanering. Jeg har brukt mye tid på selvkritikk for å forstå hva jeg kunne gjort annerledes og åpenbart har jeg forbedringspunkter. Generelt har jeg god samvittighet for hvordan jeg ledet MDG og behandlet andre, sier Sørensen.

Han påpeker at det ble iverksatt undersøkelser fra MDG sentralt i forbindelse med bråket i MDG.

- Der ble det ikke dokumentert noe som helst konkret. At man ikke kan la det ligge, men fortsetter kampanjer også etter at jeg gikk ut av MDG, er fullstendig uforståelig, sier Sørensen.

Åpen om utfordringer

Han innrømmer imidlertid at det har vært utfordringer rundt samarbeidsklimaet, som han har vært en del av.

- Det har vært en episode hvor jeg på et møte ble veldig sint, men det var på en situasjon og ikke på en person. Etter valgkampen i 2018 var det en del surr og rot, men dette var før Cathrin Janøys tid i partiet. Og dette har jeg tatt selvkritikk på, sier Sørensen.

Han spekulerer i om en del av bakgrunnen for endringen har å gjøre med regelrett maktkamp rundt gruppeledervervet.

- Det var våren 2020 dette endret seg, og Janøy kan ha utnyttet situasjonen. Det blir en antagelse fra min side. Det ble også utfordrende å håndtere da dette foregikk under pandemien mens vi ikke kunne møtes, sier Sørensen.

- Skrevet i affekt

Janøy har fått forelagt Sørensens anklager, men ønsker i utgangspunktet ikke å kommentere saken, et prinsipp hun lenge har hatt om alt som angår Ståle Sørensen.

- Jeg har virkelig ingen kommentar og er ferdig med dette for lengst. Men jeg står for det har skrevet, sier Janøy til DRM24
.

Hun vil allikevel forklare de bakenforliggende omstendighetene som ifølge henne selv utløste eposten, og at det ble skrevet i affekt.

- Dette handlet om debatten rundt arealplanen, den viktigste saken vi behandler på lenge når det kommer til å forvalte kommunens ressurser. Derfor må man regne med at dette tar noe ekstra tid. MDG har sin taletid, og da benytter jeg meg av det. Resultatet var da at Sørensen mente man tar for mye plass. Apropos det å strupe politisk debatt, sier Janøy
.

Janøy hevder overfor DRM24 at Ståle Sørensen ved minst to anledninger skal ha forsøkt å henge henne ut i media ved navn på ting som går på person og ikke på politikk.

- Det var også tilfelle denne gangen. Og den siste gangen fikk jeg nok. Hadde jeg bare lest det redigerte innlegget hadde jeg ikke reagert på det. For min del kan han skrive hva han vil så lenge det ikke er snakk om personangrep. Det er en uting at man skal drive og henge hverandre ut i leserinnlegg på denne måten, sier Janøy.

- Er det noe du vil si i forhold til hva Sørensen har gjort eller sagt med tanke på det han mener du kommer med trusler om
?

- Nei, jeg har ingen ytterligere kommentar til det
.

- Vil du beklage språkbruken eller ta initiativ til å begrave stridsøksa?

- Jeg må bare vise til det Sørensen skriver til meg, at han ikke vil han noe mer med meg å gjøre. Men vi må legge dette bak oss og kjempe for innbyggerne. Jeg er i politikken for å gjøre en forskjell for klima og natur. Jeg aksepterer at politikken er full av sterke personligheter som kjemper for sine saker, og takhøyden og ytringsfriheten i et kommunestyre skal være stor, sier Janøy
.

VIL IKKE BEKLAGE: Cathrin Janøy i det aktuelle kommunestyremøtet som var bakgrunn for eposten.

Både ris og ros

Utover Ståle Sørensen, har DRM24 har vært i kontakt med andre personer og opinionsdannere både i og utenfor den politiske manesjen i Drammen, hvor enkelte hevder å ha vært utsatt for ufine metoder eller drøy språkbruk fra Janøy.

Det er snakk om to kilder som ønsker å være anonyme, og de konkrete forholdene blir derfor ikke viderebragt.

- Det blir vanskelig å forholde seg til, siden det er umulig å imøtekomme disse påstandene, sier Janøy.

Bedre skussmål får Janøy fra sin tidligere partikollega i Kristelig Folkeparti i Nedre Eiker, Turid S. Thomassen. Den erfarne politikeren, som i dag er vara i kommunestyret i Drammen, beskriver Janøy gjennom årene de jobbet sammen som et «særdeles varmt og samarbeidende menneske».

- Jeg opplevde det som gjensidig og vi har hatt en god tone hele veien. Jeg har undret meg over hvorfor det gikk så galt i MDG. Vi har hatt et veldig godt samarbeid og et åpent og tillitsbasert forhold, sier Thomassen.

Dette er epostkorrespondansen mellom Sørensen og Janøy 16. desember:

Powered by Labrador CMS