NY GIV I POLITIKKEN: Varaordfører Ståle Sørensen, nå uavhengig representant i kommunestyret, lå an til å ta en pause fra politikken etter å ha blitt vraket fra Ap også i fylkestinget. Nå har han flere navn på blokka for nytt lokalparti.

Ståle Sørensen i bresjen for ny byliste i Drammen

Jobber med kandidater som vil stille for partiet «Folk i Drammen» - nå trenger han 300 signaturer før 31. mars.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Nå ser det ut til at en av byens mest profilerte og hardtslående politikere de siste årene allikevel vil satse på en ny fireårsperiode etter høstens kommunevalg etter å ha levert denne avskjedsreplikken etter bruddet med Drammen Ap i fjor høst:

- Jeg tar ingen ny runde med Bigbrother og Paradise Hotel (kommunestyret i Drammen, red. anm.). Har heller tenkt å vie de neste fire år til å gjøre verden bedre med kunst, elbåter, samfunnsengasjement, sa Sørensen i september.

Samtidig holdt Sørensen døren åpen for et comeback om fire år. Nå ser det altså ut til at comebacket kommer tidligere enn planlagt i det han betegnet som «Sirkus Drammen» så sendt som i desember, ihvertfall om han får oppslutning fra velgerne.

Etter å ha startet i inneværende periode i Miljøpartiet, for så å fortsette som uavhengig representant, så inn i Arbeiderpartiet og nå som uavhengig etter nok et brudd, er det nå et nytt politisk prosjekt som gjelder.

- Vil velges på bakgrunn av personer, ikke partiprogram

Ifølge Sørensen handler den nye lista ikke om posisjoner eller kampsaker, men å skape større interesse for kommunevalget gjennom å kunne stemme direkte frem enkeltpersoner slik valgsystemet åpner for.

- Det jeg ønsker er å lage en liste med ressurspersoner som kan påvirke Drammen og byen i en positiv retning. Listen vil være uten kumuleringer, og det kan komme til navn og trekkes fra navn. Jeg ønsker at folk tar kontakt med meg om de er interessert, sier Sørensen til DRM24.

Han vil ha med seg folk med ulike standpunkter og meninger enn han selv, også om man ikke har politisk erfaring fra før.

- De som står på lista i dag er personer jeg tenker kan gjøre en god jobb i kommunestyret. Men har man et veldig ytterliggående politisk standpunkt er nok ikke dette lista for deg. De fleste vet hva jeg står for, og de andre personene står der for det de står for. Men det blir ordentlige folk med ordentlige meninger, sier Sørensen.

Moralsk fundament

«Folk i Drammen» blir ifølge Sørensen ikke et ensaksparti.

- Vi kommer til å utarbeide et felles moralsk fundament med et minimum av tanker og ideer som skal fungere som et fundament for politikken. Det vil blant annet handle om det grønne skiftet, klima og miljø og bedre kulturpolitikk, sier Sørensen.

- Skulle vi få valgt inn fire-fem personer fra denne lista i kommunestyret blir oppgaven vår å diskutere oss frem til enighet for å stemme likt om budsjett og konstituering, men det vil også være full frihet til å stemme forskjellig i enkeltsaker utifra egen overbevisning, sier Sørensen.

Ifølge Sørensen er det i dag et problem at mange politikere er bundet av partipisken i kommunestyret.

- Man kan være enig eller uenig i det jeg sa om coronapolitikk, men jeg tror det er veldig viktig at jeg sa det. Jeg vet at det var mange som var enig med meg, men ikke kunne si det fordi man var bundet av partipolitikken, sier Sørensen.

Kjøttvekta rår

Han ser ikke nødvendigvis på seg selv som en selvskreven toppkandidat selv om han har tatt initiativet til valglista.

- Gruppelederen kan bli den som får flest personstemmer ved valget, eller man kan rullere på den rollen.

Åskollen-bosatte Sørensen lenge har stått på barrikadene for nettopp lokale kampsaker som ny Ungdomsskole på Åskollen. Han er også over gjennomsnittet engasjert i miljøspørsmål, er positiv til bomring i Drammen og utmerket seg som meget liberal i forhold til corona-politikk. Generelt har han også ofte bidratt til både høy temperatur og rene ord for penga i det offentlige ordskiftet.

Sørensen har fått med seg en del kandidater, hvor det allerede har vært noen endringer ut og inn (Maria Voss var blant annet tidligere på lista).

- Det blir endringer frem til 31. mars og vi har flere spennende navn på gang, sier Sørensen til DRM24.

Valgloven har krav om minimum syv kandidater til å stille til valgliste, og disse er foreløpig offisielle:

  • Haydar Øzbahl, f. 1974 (Rektor)
  • Truls Liang, f. 1986 (Kommunikasjonsrådgiver)
  • Jannicke Bakke Olsen, f. 1977 (Designer)
  • Gunnar Askim, f. 1970 (Yogainstruktør)
  • Marius Dahl, f. 1969 (Billedkunstner)
  • Joseph Angyal, f. 1956 (Musiker)
  • Kristel Helene Brandser, f. 1957 (Psykologisk rådgiver)
  • Ida Marie Brown, f. 1980 (Optiker)
  • Charlotte Møllen, f. 1974 (Daglig leder)
  • Jannicke Bakke Olsen, f. 1977 (Designer)

Byliste-veteran

Av personer med erfaring fra politikken i Drammen finner vi først og fremst Haydar Øzbahl, som i likhet med Ståle Sørensen har vært innom mange partier før han startet kommunestyreperioden som varamedlem i MDG som Sørensens partifelle, og deler mange av Sørensen meninger i miljøspørsmål.

Øzbahl, som til daglig jobber som rektor i Asker, har ikke bare også vært Ap- og Venstre-politiker, men har også verdifull kompetanse som tidligere Byliste-kandidat i Drammen.

ERFAREN I POLITIKKEN: Haydar Øzbahl (49)

For å få godkjent listeforslaget må man foruten syv kandidater, også samle inn 300 underskrifter som leveres innen fristen 31. mars.

Konkurranse fra flere andre valglister

Av andre lokalpolitikere som nå går egne veier er Randi Eng, som meldte seg inn i Pensjonistpartiet etter å røket uklare med Drammen Frp om prioriteringene på årets valgliste.

Fredag bekreftet Eng at hun på vegne av Pensjonistpartiet kommer med egen valgliste i Drammen.

- Lista til valget vil bli publisert så snart de siste viktige brikkene er på plass, uttaler Eng på sine Facebooksider.

Det som i sin tid ble etablert som Drammen Byliste første gang ved kommunevalget i 1995, har hatt representasjon som et protestparti bystyret i Drammen med ulike fanesaker frem til kommunevalget i 2019 lista ble lagt ned. Da var det nykommeren Nei til Bomring som fikk valgt inn seks representanter (blant annet Randi Eng) som følge av stor oppslutning rundt bomsaken, men NTB i Drammen har gjort det klart at de legger ned lokallaget som følge av at målet er oppnådd.

STILLER TIL VALG: Randi Eng, nå for Pensjonistpartiet. Hun kan ha en god sjanse om hun får nytt engasjement rundt den betente sykehjemssaken i Drammen.
Powered by Labrador CMS