BØNN I SKOLETIDEN: Saken på Drammen videregående skapte furore og fikk nasjonal oppmerksomhet på kort tid.

Rektorens uforståelige tilbaketog

KOMMENTAR: Dersom rektor ved Drammen VGS er opptatt av mangfold og inkludering, burde hun ikke vært som et siv i vinden i denne saken.

Publisert Sist oppdatert

At den ferske rektoren ved Drammen videregående skole, Hanne Merete Hagby, nekter å svare på helt sentrale spørsmål fra DRM24 etter at hun mandag trakk tilbake en melding til elevene om at bønn i undervisningstiden ikke er gyldig fravær, vitner om nok en skoleleder i Drammen som ikke skjønner sin rolle, og ikke har satt seg inn i lovverket.

Det har hverken noe med krenking, diskriminering eller rettferdighet å gjøre det som rektor Hageby skrev til elevene i sin melding.

Likevel velger hun altså, etter kort tid, å trekke tilbake meldingen og i stedet gå så langt som til å opprette et egnet bønnerom ved skolen.

Ved sin opptreden i denne saken har rektor Hanne Merete Hagby lagt seg lagelig til for hugg, og hun vil lett kunne bli beskyldt for å ha gjort Drammen videregående skole til en religiøs arena, på bekostning av den kunnskaps/læringsarenaen skolen skal være.

Dersom rektor Hageby er opptatt av mangfold og inkludering, burde hun ikke vært som et siv i vinden i denne saken. Hun burde selvfølgelig ha stått på sitt. I stedet har hun åpnet opp igjen debatten om hvilken plass det skal være til bønn og religiøs utfoldelse i skolen.

Dessverre tror jeg ikke en slik religionsdebatt i skolen, som den rektor Hageby (bevisst eller ubevisst) nå har åpnet opp for, vil bli preget av mangfold og inkludering. Hennes ønske om å jobbe med toleranse og saklighet overfor hverandre kan lett ende i en situasjon der mange ulike grupper i skolen kan føle seg krenket og diskriminert. Hva gjør rektor Hageby da?

Hun burde selvfølgelig ha stått på sitt. I stedet har hun åpnet opp igjen debatten om hvilken plass det skal være til bønn og religiøs utfoldelse i skolen

Det er ikke lenge siden to skoleledere ved Marienlyst skole også var i hardt vær etter at de innførte kjønnsdelt svømmeundervisning. Den gang ble det avvist at det vedtaket hadde noe med kulturelle eller religiøse motiver å gjøre. Også den gang føyde skoleledelsen, etter meget kort tid, seg etter elevenes ønske, og debatten dreide seg raskt til å handle om kroppspress.


Det rusler mange «usynlige elefanter rundt om i ulike rom i Drammen» hver dag. Noen ganger blir de mer synlige enn ellers. Mandag var kanskje en av de dagene den største elefanten viste seg frem.

Rektor Hanne Merete Hagby har med sin trolig velmente, men dog så feilslåtte beslutning om å trekke tilbake sin melding om forbud mot bønn i skoletiden, vist at den ubevisste redselen for å støte enkelte grupper til og med går på bekostning av oppleste og vedtatte lover og regler.

Det eneste hun, og de som presset henne til denne uverdige retretten har oppnådd, er å gjøre jobben med å oppnå respekt for arbeidet om økt saklighet og toleranse ved Drammen videregående skole vanskeligere.

Powered by Labrador CMS