Sørensen om DT-journalistikk:
- Et angrep på min integritet

Ståle Sørensen (Ap) reagerer kraftig etter at lokalavisa slår stort opp at han retweetet en twittermelding som han senere slettet, om corona-protester på kontinentet.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Årsaken er at den aktuelle tweeten viste seg å stamme fra person assosiert med «ytre høyre», nærmere bestemt svensken Peter Imanuelsen, under Twitter-profilen PeterSweden:

«This weekend hundreds of thousands are protesting for freedom for the 27th week in a row. That's almost 7 months of protests. This is probably the largest freedom movement in history. And there is a total media blackout».

Innholdet i den aktuelle tweeten er ikke spesielt kontroversielt, men det skal altså personen bak meldingen være. Ifølge Sørensen slettet han umiddelbart sin retweet når han ble gjort oppmerksom på dette.

- Jeg hadde ikke hørt om denne personen før, men han fremhevet seg selv i profilen som en frihetselskende journalist. Alle twittermeldigene handlet om frihetsrelaterte spørsmål og corona. Ikke antydning til rasisme og brune politiske meninger, sier Sørensen, som beskriver seg selv som en liberal sosialdemokrat.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">DELER FLITTIG CORONA-BUDSKAP:</span> Ståle Sørensen, her fra kommunestyret, er aktiv på sosiale medier og i debatten om corona-tiltak.</span>
DELER FLITTIG CORONA-BUDSKAP: Ståle Sørensen, her fra kommunestyret, er aktiv på sosiale medier og i debatten om corona-tiltak.

- En stor personlig belastning

Overfor DRM24 forteller Ap-politikeren og varaordføreren at han sjekket ut Twitterkontoen og mange av meldingene som lå der, uten at det blinket noen varsellamper.

- Jeg kunne naturligvis gjort en enda grundigere bakgrunnsjekk, men fra det til å linke meg til en høyrekstrem profil er ganske drøyt. Jeg har tatt avstand fra vedkommende, og å stille kritiske spørsmål under coronahåndteringen gjennom to år har vært en stor personlig påkjenning, sier Sørensen til DRM24.

Han opplever at avisa over tid har vinklet saker mot han negativt fordi Sørensen er over gjennomsnittet aktiv i å belyse flere sider av corona-pandemien og konsekvensene av tiltak, enn hva man ofte leser i «mainstream-media». På bakgrunn av dette har han blant annet kritisert dekningen i flere norske aviser, og deler flittig videoer og annen informasjon om demonstrasjoner i andre land.

- Jeg opplever at mange er i ferd med miste tilliten til media. Jeg kjenner mange oppegående mennesker som gjennom pandemien opplever nøytral dekning av pandemien i veldig liten grad. Jeg er bekymret for hvor dette havner, sier Sørensen og trekker paralleller til situasjonen i dagens USA.


Han forteller at han ble sint da DT tok kontakt for å lage sak på det hele.

- Vi trenger å diskutere innholdet i det jeg lenket til selv om budbringeren denne gangen er en høyreekstrem tufs som jeg tar største avstand fra. Jeg er vel den minst høyre-ekstreme personen i Norge så denne assosiasjonen oppleves som et angrep på min integritet og traff meg derfor ekstra, skriver Sørensen på sin Facebookprofil.

DT: - Relevant politisk journalistikk

DRM24 har henvendt seg til Drammens Tidende for et tilsvar på kritikken fra Sørensen.

DRM24 har også stilt følgende spørsmål:

- Hva er den journalistiske motivasjonen til DT for å lage sak på dette, er det en retweet fra en person han tar avstand fra og som er slettet, eller er det generelle standpunkt i corona-sammenheng?

Nyhetsredaktør Janne Sundelius Braathen svarer følgende:

- Når Sørensen, som er en fremstående politiker og varaordfører i Drammen, med sine tweets og kommentarer på sosiale medier skaper så sterke reaksjoner i det politiske miljøet, både i eget parti og samarbeidspartiene, så er det relevant å lage politisk journalistikk på.

Braathen avviser at avisa driver kampanjejournalistikk på bakgrunn av en rekke kritiske saker om Sørensens standpunkt i corona-sammenheng.

Peter Imanuelsen: - Falske anklager

Peter Imanuelsen, som publiserte tweeten Ståle Sørensen retweet og senere slettet, har følgende kommentar til karakteristikkene om han:

Det har blitt publisert diverse falske anklager og grove løgner om meg og hva jeg står for, etter at en politiker i Drammen delte et av mine innlegg på sosiale medier. Bland annet har det kommet beskyldninger om å være "assosiert med ytre høyre" og en "høyreekstrem tufs". Dette er grovt feilaktige anklager og ikke noe annet enn ærekrenkelse.


Mine personlige meninger er at jeg er en Kristen verdikonservativ som tror på frihet, demokrati og menneskerettigheter. Av den grunn så misliker jeg selvsagt sterkt alle former av høyreektremisme og jeg har selv mottatt drapstrussel fra personer på ytre høyre.


Jeg er meget åpen med mine meninger både på hjemmesiden min og på mine sosiale medier, noe som alle enkelt finner med litt research. Alle kan meget lett se nøyaktig hva mine meninger er idag, da det er åpenbart for alle.

For mange år siden da jeg var ung så spekulerte jeg under et par måneder en i del dumme ting (hvem av oss har ikke gjort det?) som jeg for lengst har tatt sterk avstand fra, noe som er godt kjent og som Varaordfører Ståle Sørensen må være klar over hvis han har gjort det minste av research.


Det er skremmende når politiker begynner å bruke slike ord om folk og minner om retorikken fra historiens tyranner i Tyskland og Soviet. I et demokratisk land burde folk ha lov til å ha meninger som avviker fra Arbeiderpartiet. Som politiker kan Ståle Sørensen umulig være uvitende om at jeg på ingen måte har ekstreme meninger, men har verdikonservative og liberalistiske meninger.

Det er derfor vanskelig å trekke annen konklusjon enn at grunnen til at han prøver å male opp meg noe som jeg overhode ikke er, er fordi han misliker verdikonservative og liberalistiske meninger.


Det sjokkerer meg at en politiker kan agere så udemokratisk og synke så lavt at han kaller en person for tufs, men jeg ønsker han uansett godt og håper at han sammen med meg vil kjempe for demokrati, frihet og menneskerettigheter."

Powered by Labrador CMS