BRUTALE SKJEBNER: Ronny Johnsen er leder i Rett Fram Opplevelser, som daglig jobber opp mot de mest vanskeligstilte familiene i Drammen. Rekordmange søker nå hjelp på grunn av en håpløs økonomisk situasjon og sosiale utfordringer før jul.

Tar knallhardt oppgjør med tiltakene som rammer barna:
- Gir helt forferdelige ringvirkninger

Barnefamilier kommer gråtende og ber om hjelp fra den veldedige organisasjonen. - Men aller verst er de som ikke lenger tar telefonen og plutselig blir borte etter nedstengingen er over, forteller Ronny Johnsen. I desember har Rett Fram Opplevelser hjulpet nærmere 400 familier i Drammen med julegaver og julefeiring.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Johnsen har lenge kjempet for å hjelpe barnefamiliene som lever under fattigdomsgrensa i Drammen. Nå er situasjonen verre enn noensinne, mener organisasjonslederen.

Stengingen av skoler og SFO til over nyttår har, på toppen av alle andre utfordringer som følge av nasjonale corona-tiltak og skyhøye strømpriser, revet det siste halmstrået mange har klamret seg til, ut av hendene på de som fra før har minst.

- Den siste uka har vi også sett at det raser inn med folk som aldri før har tenkt tanken på å komme til oss. Man hører hvert år om at nå er det vanskelig. Men nå er det virkelig brutalt, sier Johnsen - med ekstra trykk på brutalt.

- Har du noen eksempler?

- Jeg har mange titalls. Gjengangeren er de som som kanskje såvidt får ting til å gå rundt med en deltidsjobb, og nå blir permittert eller må være hjemme med småbarn på grunn av stengte skoler. Når de 4.000 kronene de skulle ha til å betale skyhøye strømregninger eller handle julegaver for, forsvinner.

Forferdelige barneskjebner

Et annet eksempel er de sosiale konsekvensene en del vanskeligstilte barn nå kjenner på kroppen. Spesielt de som ikke har det best hjemme fra før.

- For de barna som har det eneste lille sosiale kontaktnettet sitt på skolen eller SFO, og opplever at det forsvinner når man blir holdt hjemme i to uker. Det gir helt forferdelige ringvirkninger, sier Johnsen.

- Kommunen mener at alle sårbare barn fortsatt har et tilbud?

- Jeg vet ikke om veldig mange mammaer som ønsker å benytte seg av den merkelappen det innebærer, forteller Johnsen.

Redsel og fortvilelse for egen situasjon

Han forteller av erfaring etter nedstengingen i fjor vinter, at belastningen det medfører kan ta fullstendig knekken på enkelte som blir overlatt til seg selv.

- Den største utfordringen vår er de vi pleier å snakke med som plutselig slutter å ta telefonen. De som alltid pleier å delta på ting, som blir borte når samfunnet åpner opp igjen og vi andre sier tjohei. Dette handler ofte om folk som er ganske isolert også til vanlig, og i disse periodene blir helt etterlatt for seg selv. Dette er også skjebner som rammer barn, sier Johnsen.

- Hva forteller dem dere snakker med om situasjonen de står i?

- Det er ofte veldig mange spørsmål. Det er mye redsel og fortvilelse for egen situasjon, sier Johnsen.

- Folk forstår ikke at det sitter niåringer uten julegaver på julaften

Johnsen mener at folk flest med vanlige jobber og vanlige liv ikke makter å forstå hvilke skjebner som rammer mange i dagens samfunn.

- For veldig mange går jo dette helt fint. Problemet er at det har blitt enda fler som ikke takler det, og vi skjønner ikke hva vi skal gjøre for å håndtere alle sammen. Det er utrolig vanskelig å kommunisere overfor vanlige folk hva det vil si å være blakk, sier Johnsen.

- Folk klarer rett og slett ikke fatte og begripe at det sitter niåringer hjemme uten julegaver på julaften. De klarer ikke forstå at man ikke har klart å ordne det uansett hvor dårlig du har det.

- I Norge er det sånn at når man har betalt alle kostnadene man har og maten står på bordet og det ikke er ei krone igjen, da sier folk at de er blakke. Men det er ikke blakk. Blakk er når man ikke har råd til å betale de helt vanlige tinga for å overleve i samfunnet. Dem er det en del av, og det er bare nitrist.

Stiller seg uforstående til lokalpolitikerne

Johnsen tar et oppgjør med politikerne i Drammen, som han mener ikke legger til grunn hva for slags konsekvenser alle nedstengingstiltakene i samfunnet får.

- Det er helt uforståelig. Om vi må innføre tiltak for å begrense smittespredning får vi akseptere det, men da kan vi ikke bare stenge ned uten å gjøre noe for de som rammes, og håpe det har gått bra når vi en gang åpner opp igjen.

Skolestengingen i Drammen på toppen av alt annet fikk begeret til å renne over for Johnsen.

- Tiltakende er så inngripende at det går rett inn i barn og unges oppvekstvilkår. Man tenker ikke konsekvenser. Da blir det som det blir med barna våre. Hvordan skal vi sørge for at de blir ivaretatt, spør Johnsen.

Han mener det blir innført påbud og forbud som er umulig å overholde for mange.

- Vi snakker her om familier som ikke har råd til munnbind og antibac. Det har Drammen kommune lovet at de som trenger det skal få, uten å holde den lovnaden. Vi står oppe i det sammen med disse familiene hver eneste dag, og ser at vi går inn i nok en jul med nedstenging. Nå er det på tide at politikerne som vedtar dette kommer opp med noe som avhjelper disse menneskene, sier Johnsen.

- Kommunen tar ikke vare på de som trenger det mest

Han viser til at Drammen kommune ikke har kommet med ett eneste tiltak som skal bidra til å lette byrden for de som blant annet rammes knallhardt av to ukers stengte skoler og SFO.

- Må vi avlyse og stenge ned fordi det ikke lenger er forsvarlig å samle barn og unge og foreldre sammen, skoler må stenge ned og vi må holde oss vekk fra hverandre i jula, da får du jagge meg først finne ut hvordan det skal gjøres med minst mulig skader. Dette påvirker mennesker i så stor grad at det må tas på alvor, tordner Johnsen.

Selv har han ikke hørt et kvekk fra politikerne i Drammen om hvordan situasjonen påvirker alle barnefamiliene som sliter.

- Det hjelper veldig lite for disse menneskene å si at alle må ta i et tak. Denne kommunen tar ikke vare på de som trenger oss mest, og det er barna. I mine mange samtaler med barnevernet, så bekrefter de at det er svært tunge tider for barn og unge i Drammen, sier Johnsen.

Roser givergleden fra vanlige folk og næringslivet

Johnsen vil imidlertid også rette en stor takk til de som bryr seg og stiller opp til tross for pandemi.

- Jeg er så imponert over folk som fortsetter å gi, privatpersoner og firmaer. Det renner inn med julegaver fra helt vanlige folk som gjør at vi får gjort jula litt bedre for de som trenger det mest. De fortjener en stor takk.

Før nedstengingen i midten av desember gjennomførte Rett Fram Opplevelser 18 (!) julaftener for en rekke familier i lokalene på Bragernes uten ett eneste coronatilfelle.

Onsdag kjørte organisasjonen med hjelp av frivillige ut julegaver til 290 adresser i Drammen. Totalt er det snakk om nærmere 400 familier som har fått gaver og/eller julaftenfeiring de ellers ikke ville fått, takket være Rett Fram. Det hadde ikke vært mulig uten den økonomiske støtten og giverglede organisasjonen er avhengige av.

- Det viser at selv i krisetider hjelper vi hverandre. Der har politikerne litt å lære, sier Johnsen.

GAVE-MARATON: Ann Katrin Toresen og Ronny Johnsen i Rett Fram var sammen med en rekke frivillige travelt opptatt med å kjøre ut julegaver til hundrevis av vanskeligstilte familier i Drammen bitte lille julaften. - Det er enda godt at vi har så mange vanlige folk og lokale bedrifter som ønsker å støtte oss og gjør dette mulig, sier Rett Fram-leder Johnsen.
JULENISSEN PÅ VEI: Mange barn hadde ikke fått gaver til jul hadde det ikke vært for denne gjengen. Frivillige stiller opp år etter år for å få dugnaden til å gå rundt.
Powered by Labrador CMS