FOLKEFEST: Her fra 2019, forrige og foreløpig sist gang det ble arrangert offentlig Sankthansfeiring for 10. gang i Drammen.

Sankthansfest får ny oppslutning - kan få hastebehandlet støttemidler

Etter at årets midtsommerfest på Tollbodkaia ble avlyst som følge av manglende støtte til spleiselaget som må til, kan det tradisjonsrike arrangementet omsider få avgjørende politisk goodwill - både på kort og lengre sikt.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Drammenselvas Venner hadde i år planlagt for en folkefest i Drammen Sankthansaften for første gang siden 2019, men opplyste tidligere onsdag at de måtte ta den tunge beslutningen om å kansellere arrangementet 18. juni som følge av manglende drahjelp fra næringsliv og frivillige.

Foreningen har foreløpig heller ikke mottatt noe svar fra kommunen ved ordføreren eller Byen Vår Drammen, men det betyr ikke at det mangler på velvilje overfor arrangementet, som har en estimert kostnadsramme på 220.000 kroner tenkt fordelt på et spleieslag.

Ordfører Monica Myrvold Berg opplyser til DRM24 at søknaden til Drammenselvas Venner fortsatt er under behandling, og står på sakskartet til Fagutvalgsmøtet for tilskuddssaker torsdag neste uke.

- De møtes og behandler søknader hver 14. dag, men forrige torsdag var dessverre Kristi Himmelfartsdag, og da var det ikke noe møte, forteller Myrvold-Berg.

På spørsmål om hvorvidt det fortsatt finnes muligheter for kommunale støttemidler på kort varsel, forteller ordføreren nå at hun vil ta initiativ overfor rett instans i kommunen for å se om man kan få fortgang i saken.

- Jeg vil ta kontakt igjen fordi saken handler om støtte til et arrangement som snart skal finne sted, sier Berg til DRM24.

Vil behandle Sankthans-midler politisk

En annen som har engasjert seg i saken er Høyres ordførerkandidat og leder av Drammen Høyre, Kjell Arne Hermansen.

Han tar til orde for politisk behandling i hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet slik at Sankthansfesten kan søke om å få bevilget et årlig, fast tilskudd fra kommunen.

- Arrangementet i år var nytt for meg, men jeg er veldig positiv til de planene som foreligger. Nå ser det ut til at fristen er kort og det kan bli vanskelig å finne penger gjennom politisk behandling i år, men på lengre sikt burde det være muligheter, sier Hermansen.

Han mener også det bør være rom for et spleiselag hvor det lokale næringslivet også kan kjenne sin besøkelsestid i større grad.

- Jeg ser for meg at større bedrifter for eksempel kunne brukt dette som sommeravslutning, og at det ble solgt inn sponsorpakker, sier Hermansen, som roser den frivillige innsatsenn fra Drammenselvas Venner.

YRENDE FOLKELIV: Sankthans på Holmennokken har vært en publikumsmagnet for hele familien med en rekke aktiviteter, livemusikk og servering av mat o drikke.
BÅTLIV: Sankthansbålet har også vært en destinasjon for båtfolket.

Byen Vår Drammen vil spille ball

Daglig leder Tom Søgård i Byen Vår Drammen forteller til DRM24 at han rett og slett ikke har rukket å besvare forespørselen fra Drammenselvas Venner på grunn av kort tidsfrist.

Når det gjelder økonomisk støtte står det ikke på vilje, men på evne, ifølge Søgård, som understreker at de gjerne vil samarbeide om en midtsommerfest i Drammen.

- Vi skulle gjerne hatt litt bedre tid på oss for å kunne ta et møte og bidra med planlegging, og har gjerne en dialog med Drammenselvas Venner hvor jeg selv er medlem. Vi er veldig positive til arrangementet og initiativet, men kan som med andre ikke bidra med økonomisk finansiering. Det vi kan gjøre er å bidra med markedsføring, sier Søgård.

Han ser for seg at arrangementet er noe å bygge opp om på lengre sikt, og trekker fram flere av Vestfoldbyene som eksempel.

- Der er Sankthans høyt oppe på agendaen og er noe som foregår i offentlig regi flere steder, med fridager dagen derpå blant annet. Vi har jo også sett på publikumsoppslutningen på Holmenokken at dette også er tidspunkt hvor mange vil besøke et sånt arrangement, sier Søgård.

Powered by Labrador CMS